Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Податок на нерухомість в 2015 році

Хто повинен платити податок на нерухомість? Які ставки податку на нерухомість в 2015 році? Які об'єкти нерухомості не оподатковуються?

ГУ ДФС у м. Києві повідомляє, що з 1 січня 2015 року набрали чинності норми Закону України № 71-VІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)".

Відповідні законодавчі норми внесли зміни до порядку оподаткування нерухомості. Відтепер об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості.

Для фізичних осіб податок обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування. (Мінімальна заробітна плата на 01.01.15р – 1218грн.; на 01.01.14р – 1218грн.)

Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно передбачають зменшення бази оподатковування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. 

Зокрема, база оподатковування зменшується, а відповідно податок на нерухомість не сплачується:

- для квартири/квартир незалежно від їх кількості - до 60 кв. метрів;

- для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - до 120 кв. метрів;

- для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - до 180 кв. метрів.

Зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Звертаємо увагу громадян, що у 2015 році при нарахуванні та сплаті податку діють вимоги Узагальнюючої податкової консультації щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженої наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.04.14 №263.

Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації та пункту 18 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України у 2015 році фізичним особам буде нараховуватися податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за базовий період 2014 рік, розрахований з житлової площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки за період з 01.01.2014 по 31.03.2014 (включно) та із загальної площі об’єкта житлової нерухомості, у т.ч. його частки з 01.04.2014 по 31.12.2014 (включно) по ставках та пільгах, які застосовувались при розрахунку податку у 2014 році.

Джерело: uka.in.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість