Час - ресурс, який неможливо відновити і поповнити.
У нас є знання і досвід. Економте Ваш час, довіряйте професіоналам!

Хто повинен подавати декларацію про доходи?

Хто подає декларацію про доходи? Куди подається декларація? Терміни подання декларації про доходи громадян.

З 1 січня 2015 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2014 року, яка триватиме до 1 травня 2015 року. У 2015 році декларування доходів пов’язано із виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України, згідно з якими громадяни зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) за наслідками звітного податкового року для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого ними із заробітної плати податку.

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2014 році, подається до 1 травня поточного року. У 2015 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2014 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року. Декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Декларацію про доходи повинні подавати:
- Фізичні особи, які отримували доходи, з яких при їх нарахуванні податок на доходи фізичних осіб не утримувався;
- Фізичні особи, які отримували дохід від особи, яка не є податковим агентом;
- Фізичні особи, які отримували іноземні доходи;
- Фізичні особи, які отримували доходи одночасно від декількох податкових агентів, якщо сума такого доходу за будь-який календарний місяць звітного року перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року;
- Фізичні особи - резиденти, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон;
- Фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування;
- Фізичні особи - підприємці, зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну;
- Фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність;
- Іноземці та особи без громадянства, які стали на облік в органах ДПС як самозайняті особи;
- Особи, які займають посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (держслужбовці), а також претендують на зайняття відповідних посад.

Крім того, декларацію можуть подавати фізичні особи, які мають право на податкову знижку. Зокрема, це громадяни, котрі сплачували протягом минулого року за навчання закладам освіти, страхували себе або членів своєї сім’ї, сплачували внески у недержавні пенсійні фонди, перераховували кошти у вигляді пожертвувань неприбутковим організаціям, усиновлювали дітей, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, понесли витрати у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. Таким громадянам Податковим кодексом надано право подати декларацію на податкову знижку та отримати повернення частини сплаченого протягом 2014 року в бюджет податку на доходи.

Платник податків не подає декларацію про доходи, якщо він отримував доходи:
- Виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених ПКУ;
- Від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;
- У вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Податкова декларація про майновий стан і доходи, отриманих громадянами у 2014 році, подається до органу доходів і зборів за податковою адресою платника. Тобто, за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Декларація подається до 1 травня поточного року.

Джерело: uka.in.ua

Рейтинг: 0 / 5 (0)

Експертна оцінка

Будівництво, нерухомість